Marts
Lai top gaisma

Uzsākta draudzes locekļu pārreģistrācija

iesūtīts: 2015.04.04 14:12
Tā kā pēdējos 10 gados ir notikušas ievērojamas izmaiņas draudzes locekļu reģistros, draudzes padome 1. martā lēma par draudzes locekļu pārreģistrācijas nepieciešamību. Draudzes locekļu pārreģistrācija ir uztverams vispirms kā garīgs, ne formāls notikums. Lai draudze būtu vienota, dzīva, elpojoša un garīgi augoša, tai ir nepieciešams laiku pa laikam atrast jaunu un drošu pamatu, apzinot reālo ainu, cik cilvēku, ģimeņu vai novada iedzīvotāju saista un saistīs savu ticīgā ikdienu ar Tukuma evaņģēliski luterisko draudzi. Draudzes locekļu pārreģistrācijas anketas var lejuplādēt šī raksta noslēgumā.

Kāpēc pārreģistrācija?

Ir nobriedusi objektīva nepieciešamība apzināt visus draudzes locekļus, kas sevi uz pašreizējo brīdi uzskata par piederīgiem Tukuma evaņģēliski luteriskajai draudzei, lai turpmākajos gados būtu iespējams pilnvērtīgi nodrošināt draudzes locekļu garīgo aprūpi. Piederību konkrētai draudzei visbiežāk nosaka dzīvesvieta. Kā kristītu un iesvētītu draudzes locekļu aicinājums un pienākums ir kopt savu kristīgo identitāti un ticību draudzes kopībā un Kristus mīlestībā. Kopš pēdējās draudzes pārreģistrācijas 2005. gadā notikušas ievērojamas skaitliskas izmaiņas – draudzē ir iestājušies ne mazums jaunu draudzes locekļu un vēlāk kļuvuši neaktīvi, draudzi ietekmējusi arī demogrāfiskā situācija u.c. Bez tam dati draudzes kartotēkā ir novecojuši, un kancelejas darbinieces ikdienā saskaras ar neprecizitātēm draudzes locekļu dzīves faktos. Pārreģistrācija nozīmē to, ka draudzes locekļu uzskaite pārreģistrācijas sākumā ir 0, un visa draudzes dzīve tiek „pārstartēta” no jauna. Tāpat pārreģistrācijas gaitā ir atvēlēts laiks īpašiem dievkalpojumiem ar atsevišķu sprediķu ciklu par draudzes un garīgās izaugsmes tēmām rudenī. Pēc pārreģistrācijas būs svarīgi radīt apstākļus un nosacījumus, lai palīdzētu ikvienam atrast savu vietu draudzē, iesaistītu draudzes brāļus un māsas draudzes dzīvē un kalpošanas grupās. Kopējais pārreģistrācijai atvēlētais laiks – no 5. aprīļa līdz 22. novembrim (Lieldienas – Mūžības svētdiena).

Pārreģistrācijas norise – nav iemeslu satraukumam

Pārreģistrācija sevī ietvers ne tikai pārreģistrācijas anketas aizpildīšanu un iesniegšanu kancelejā, bet visā pārreģistrācijas gaitā notiks izskaidrošanas darbs, informējot draudzi no kanceles, interneta mājas lapā, ar bukletu starpniecību, ar informāciju pie ziņojuma dēļa un avīzē „Ceļamaize”.

Vecajiem cilvēkiem, kam ir sarežģītas iespējas pašiem doties ārpus mājas – varam aizvest pārreģistrācijas anketu un pagaidīt, kamēr tā tiek aizpildīta, vai palīdzēt to aizpildīt, pie reizes arī iepriecinot cilvēku ar ciemošanos.

Kas man ir jādara?

Draudzes locekļu pārreģistrācijas anketas ir iespējams saņemt baznīcā vai draudzes namā, kā arī lejupielādēt no draudzes mājas lapas šī raksta noslēgumā. Aizpildītās anketas lūgums nogādāt līdz draudzes kancelejai personīgi vai pa pastu, kā arī e-pastu. Nepieciešamības gadījumā – zvaniet, un mēs tām aizbrauksim pakaļ jūsu dzīvesvietās, iepriekš vienojoties par laiku. Draudzes darbinieki var palīdzēt jums aizpildīt anketas, ja izsacīsiet tādu vēlēšanos. Ja rodas neskaidrības, lūgums zvanīt uz kanceleju tālr. 63122305 vai mob. 20221951.

Kam būs jāaizpilda draudzes locekļu pārreģistrācijas anketas?

Pārreģistrācijas anketas būs jāizpilda pilnīgi visiem, kas turpmāk vēlēsies piedalīties draudzes dzīvē. Draudzes piederību līdz ar pārreģistrācijas anketu aizpildīšanu ir iespējams atjaunot tiem, kas agrākos gados kristīti vai iesvētīti. Tāpat draudzē ar pārreģistrāciju var iestāties tie, kuri agrāk ir piederējuši citā draudzē, bet šobrīd vēlas iestāties Tukuma evaņģēliski luteriskajā draudzē. Anketas būs jāaizpilda gan par pieaugušajiem, gan atsevišķi par nepilngadīgiem bērniem. Ja jums rodas neskaidrības, kādos gadījumos ir jāaizpilda pārreģistrācijas anketas, vērsieties ar savu jautājumu pie draudzes darbiniekiem.

Būtiski jaunievedumi

Turpmāk par draudzes ikgadējo ziedojumu katrs varēs brīvi pēc saviem ieskatiem izšķirties pats. Nebūs vairs noteikts konkrēts ziedojums kā agrāk, bet katra paša draudzes locekļa ziņā būs vienreiz gadā ziedot draudzes noteiktajām vajadzībām. Ikviens lai dara, kā tas savā sirdī apņēmies, ne smagu sirdi vai piespiests; jo priecīgu devēju Dievs mīl (2. Kor. 2,7).

Joprojām pastāv iespēja ikgadējo maksājumu veikt draudzes kancelejā pret kvīti, ar interneta bankas starpniecību, lai būtu iespējams pārliecināties, ka vismaz vienreiz gadā esat veicis ziedojumu, un attiecīgi esam par katru atsevišķi veikuši uzskaiti.

Turklāt tuvākajā laikā ieviesīsim iespēju ziedot ikgadējo ziedojumu baznīcā, speciāli šim nolūkam paredzētā aploksnē, klāt pievienojot vienkāršu apliecinājumu – ar savu vārdu un parakstu, ziedojuma summu, par kādiem ģimenes locekļiem ziedojat – un iemetot šo aploksni baznīcas ziedojumu kastītē. Tādā veidā jums nebūs obligāti jāapmeklē draudzes kanceleja vai jāveic maksājums ar interneta bankas starpniecību, lai veiktu ikgadējo ziedojumu, bet to varēsiet izdarīt, atnākot uz dievkalpojumu svētdienā. Informācija par šo ziedošanas veidu būs saņemama baznīcā.

Tuvāk par iespējām veikt ikgadējo ziedojumu, kā arī draudzes rekvizīti interneta maksājumiem, meklējami šīs mājas lapas sadaļā ziedojumi draudzei.

Visi parādi tiks atlaisti

Draudzes locekļu pārreģistrācija nozīmē atvērt jaunu lapaspusi draudzes ikgadējo ziedojumu uzskaitē. Draudzes padome lēma, ka visi parādi par neveiktajiem ikgadējiem ziedojumiem iepriekšējos gados tiks atlaisti. Mūsu nolūks ir skaidrot, ka no draudzes locekļu ikgadējiem ziedojumiem tiek segti draudzes izdevumi, kuru iztrūkums rada nevienlīdzīgu situāciju iepretī tiem, kas to dara regulāri. Vienlaicīgi draudzes valde nevēlas radīt apstākļus, ka nesamaksāto ikgadējo ziedojumu dēļ, draudzes locekļi no draudzes atsvešinās. Tamdēļ iepriekšējos gados nemaksātais netiks uzskatīs par parādu. Draudzes locekļiem ir aicinājums regulāri veikt draudzes ikgadējos maksājumus. Ikvienam ir iespēja pārliecināties par veiktajiem maksājumiem, pazvanot uz draudzes kanceleju vai painteresējoties klātienē.

Draudzes locekļu tiesības un pienākumi

Saskaņā ar Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas Satversmi, draudzes loceklim ir šādi pienākumi: dzīvot Kristu apliecinošu dzīvi, apmeklēt draudzes dievkalpojumus un lietot Svētos Sakramentus, ziedot draudzes darbam, ievērot draudzes kārtību, izpildīt LELB noteikumus un priekšrakstus, bez svarīga iemesla neatteikties no amata, kurā ievēlēts, šo amatu godīgi izpildīt. Vecāku īpašs uzdevums ir vest pie kristības un kristīgi audzināt savus bērnus.

Tāpat arī Satversme nosaka draudzes loceklim savas tiesības: vērsties pie draudzes mācītāja savās garīgajās vajadzībās, slimības, trūkuma un nespēka gadījumā saņemt materiālu pabalstu, ciktāl draudzes līdzekļi to atļauj, piedalīties draudzes sapulcē, vēlēt un tikt ievēlētam LELB amatos, tikt laulātam, kļūt par krustvecāku, tikt kristīgi izvadītam.

Ieguvumi no pārreģistrācijas

Katram draudzes loceklim pienākums ir ne vien apmeklēt dievkalpojumus, svinēt Sakramentus un maksāt ziedojumus, bet arī katram individuāli un kopīgi kā draudzes locekļiem rūpēties par kristīgas dzīves paplašināšanos un savstarpēji atbalsta sniegšanu ticības pilnveidošanās ceļā gan tiem, kas jau vairāk vai mazāk aktīvi dzīvo kristīgu dzīvi, gan tiem, kas vēlas vai vēlētos pievērsties kristīgai ticībai.

Jo aktīvāk ar savu darbību piesaistīsim jaunus draudzes locekļus draudzei un esošos draudzes locekļus iesaistīsim draudzes dzīvē un interešu īstenošanā, jo vairāk pavērsies iespējas īstenot draudzes misiju – Evaņģēlija sludināšanu un kalpošanu savam tuvākajam Kristus mīlestībā.

Pārreģistrācijas anketa bērniem

Pārereģistrācijas anketa pieaugušajiem

Anketa bērniem (iestāšanās draudzē)

Anketa pieaugušajiem (iestāšanās draudzē)


Mācītājs Mārcis Zeiferts, Revidente Daina Baha
« atpakaļ

Mazais svētbrīdis

Pieminamus Viņš darījis Savus brīnumus, žēlīgs un žēlsirdīgs Kungs.
Ps 111:4

Viridum – Zaļā ceturtdiena

Rītā: 2Moz 30:22–31; Jk 5:13–16; Mk 6:7–13

Vakarā: 1Moz 14:18–19; 1Kor 11:20–29; Jņ 13:1–15
Ps 116:1–2, 12–19; 2Moz 12:1–14; 1Kor 11:23–26; Jņ 13:1–17, 31b–35

Krāsa: balta

Taisnīgums paaugstina tautu, ik ciltij nes negodu grēks.
Sak 14:34

Jēzus, kā ieradis, devās uz Olīvkalnu, un arī mācekļi viņam sekoja. Un, tajā vietā nonācis, viņš tiem sacīja:
"Lūdziet Dievu, ka jūs nekrītat kārdināšanā." Lk 22:39–40

Rdz 2:10–18
1Kor 10:14–17, 11:27–32
Mk 14:12–25

Pierakstīties jaunumiem

Lūdzu pierakstieties jaunumiem, ja vēlaties epastā regulāri saņemt lapiņu un citas draudzes aktualitātes

INFORMĀCIJAS LAPIŅA

LELB Tukuma draudze © 2013. Visas tiesības paturētas. Dizains: Provincentrs; Programmatūra: GlobalPRO »