Aprīlis
ESIET VIENMĒR GATAVI ATBILDĒT IKVIENAM, KAS PRASA JUMS
PASKAIDROJUMU PAR CERĪBU, KAS MĪT JŪSOS. 1Pēt 3:15
Lai top gaisma

Ērģeļu ieskandināšanas koncertā muzicēs vācu mākslinieki

iesūtīts: 2017.04.27 16:33
Pēc 12 gadu pārtraukuma Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā atkal ieskanēsies ērģeļu skaņas. No Jēčepingas (Zviedrija) dāvinājumā saņemtās viena manuāļa un septiņu reģistru ērģeles, kas savulaik izgatavotas Nordfors & Co ērģēļbūves darbnīcā, ir pārvestas uz baznīcu, kā arī veikti instrumenta skaņošanas darbi. Otrdienas, 2. maija vakarā, plkst.19:00 par godu ērģeļu ieskandināšanai Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks vēl nebijis koncerts.

Ērģeļu ieskandināšanas koncertā piedalīsies divi vācu mūziķi – Berlīnes ērģelnieks Jonas Vilferts un trompetists Tonijs Fēse no Drēzdenes. Abi jaunie Vācijas mūziķi klausītājus prot iedvesmot ar savu jaunības degsmi un radīt sajūsmu par mūziku. Viņu repertuārā reti atrodas ierastie, labi zināmie skaņdarbi. Blakus baroka laika klasiķiem viņi izvēlas spēlēt romantisko mūziku. Jāpiebilst, ka trompetes un ērģeļu mūzika baznīcās un koncertzālēs vairs nav izņēmums un klausītāji aizvien vairāk iemīļo šo instrumentu salikumu.
Vācu dueta īpašā zīme turklāt ir improvizācijas, kas tiek atskaņotas tikai vienreiz. Klausītāji un citi mūziķi augstu vērtē Fēses „skaisto, silto un izstarojošo mūzikas nokrāsu” un Vilferta „krāsainos reģistrus un fantāzijas pilnās improvizācijas”, kā arī ciena abu perfekto saspēli. Koncertā Tukumā izskanēs mūzika no romantisma un baroka, slavenu mūziķu kā Baha, Grīga, Forē un daudzu citu autoru darbi.
Par ērģeļu dāvinājuma pieņemšanu draudze izšķīrās pēc tam, kad tika apzinātas esošo ērģeļu restaurācijas patiesās izmaksas. Turklāt liela apjoma ērģeļu restaurācijas darbus ir pareizi veikt pēc notikušiem iekštelpu remontdarbiem. Tomēr, lai pavisam neatteiktos no dzīvu ērģeļu skaņām dievnamā un dievkalpojumos nevajadzētu lietot digitālās klavieres, kā arī lai bagātinātu muzikālo dzīvi, līdz turpmākajam nolemts lietot dāvināto instrumentu no Jēčepingas. Lai jaunās ērģeles dievkalpojumos un koncertos spēlē Dievam par godu un cilvēkiem par svētību!
Ieeja koncertā par ziedojumiem baznīcas torņa atjaunošanas darbiem – elektroapgādes atjaunošanai tornī, pulksteņa vadības mehānisma maiņai, karnīzes un notekreņu nomaiņai, kā arī apgaismojuma ierīkošanai torņa smailei un pulksteņa ciparnīcai. Tuvāka informācija par ziedojuma projektu „Tukuma Laiks” www.tukumabaznica.lv.
Par ērģeļu uzstādīšanu un skaņošanu Tukuma evaņģēliski luteriskas baznīcas atjaunošanas fonds Alvja Melbārža ērģeļu darbnīcai atlīdzināja 1500 EUR, bet transportēšanas izmaksas draudzei sastādīja 1800 EUR.

« atpakaļ

Mazais svētbrīdis

Jo es tevi glābtin glābšu, un tu nekritīsi no zobena, un tava dzīvība būs tavs laupījums, jo tu man uzticējies," saka Kungs.
Jer 39:18

Un Jēzus tam sacīja: "Patiesi es tev saku: šodien tu būsi ar mani paradīzē."
Lk 23:43

2Moz 25:1–22
Kol 3:1–17
Mt 4:18–25

Pierakstīties jaunumiem

Lūdzu pierakstieties jaunumiem, ja vēlaties epastā regulāri saņemt lapiņu un citas draudzes aktualitātes

INFORMĀCIJAS LAPIŅA

LELB Tukuma draudze © 2013. Visas tiesības paturētas. Dizains: Provincentrs; Programmatūra: GlobalPRO »