Aprīlis
ESIET VIENMĒR GATAVI ATBILDĒT IKVIENAM, KAS PRASA JUMS
PASKAIDROJUMU PAR CERĪBU, KAS MĪT JŪSOS. 1Pēt 3:15
Lai top gaisma

Vitolds Mašnovkis viesojās Tukuma draudzē

iesūtīts: 2008.02.05 12:27
Svētdien, 27.janvārī Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas draudzes namā notika tikšanās ar vēsturnieku, kultūras pieminekļu aizsardzības inspektoru Vitoldu Mašnovski.

Viņš ir unikālas enciklopēdijas „Latvijas luterāņu baznīcas” autors. Enciklopēdija ir apkopota četros sējumos. Autors arhīva materiālus un fotogrāfijas apkopojis 15 gadu garumā. V. Mašnovskis: ”Esmu izbraukājis visu Latviju, fotografējot un vācot materiālus enciklopēdijai. Šajā laikā esmu nomainījis pat fotoaparatūru. Sākumā fotografēju ar analogo aparatūru, bet, mainoties tehnoloģijām, vajadzēja pāriet uz digitālo fototehniku. Lai iegūtu nepieciešamo rezultātu, piemēram, vienu Latgales baznīcu fotografēju četras reizes. Šīs enciklopēdijas darba rezultātā ir apkopotas ap 82 tūkstošu fotogrāfijas.” Enciklopēdijā „Latvijas luterāņu baznīcas” ietverta visu bijušo un esošo 337 Latvijas luterāņu baznīcu vēsture, arhitektūra, mākslas un memoriālā kultūra. Latvijas dievnami enciklopēdijā sakārtoti alfabētiskā secībā. Katras baznīcas atrašanās vieta ir attēlota grāmatā ievietotajā kartē. Daļa enciklopēdijas teksta tulkots angļu valodā.

Enciklopēdijas ievadvārdos arhibīskaps Jānis Vanags raksta: „Iekšēju pamudinājumu nofotografēt un apkopot „visas baznīcas” ir jutuši daudzi, taču Vitolds Mašnovskis ir tam pievērsies kā cilvēks, kas strādā pie mūža veikuma. Ieguldot milzu pūles, ceļojot, fotografējot, vācot materiālus no arhīviem un muzeju fndiem, viņš ir nolicis priekšā to, ko lielākā daļa no mums nekad neredzēs un neuzzinās citādi, kā tikai ielūkojoties enciklopēdiskajā grāmatā „Latvijas luterāņu baznīcas”.”
 

Aldis Rozenbergs

« atpakaļ

Mazais svētbrīdis

Jes 52:7–10; 2Tim 4:6–11; Mk 1:1–15

Krāsa: sarkana

Glābiņš – no Kunga! Tavai tautai – tava svētība!
Ps 3:9

Viņš tos izveda ārā līdz pat Bētanijai un, savas rokas pacēlis, svētīja.
Lk 24:50

2Moz 34:1–17
1Tes 2:13–20
Mt 5:21–26

Pierakstīties jaunumiem

Lūdzu pierakstieties jaunumiem, ja vēlaties epastā regulāri saņemt lapiņu un citas draudzes aktualitātes

INFORMĀCIJAS LAPIŅA

LELB Tukuma draudze © 2013. Visas tiesības paturētas. Dizains: Provincentrs; Programmatūra: GlobalPRO »