Marts
Lai top gaisma

Meklējot pasaules malu

iesūtīts: 2008.03.17 23:34
Pēc dievkalpojuma Pūpolsvētdienā ne mazums draudzes locekļu pulcējās uz tikšanos ar studenti Aiju Dzeni Tukuma evaņģēliski luteriskās draudzes namā. Viņa kopā ar mācītāju Arti Druvieti, Saldus Sv. Gregora kristīgās kalpošanas skolas direktoru, nesen kā atgriezusies no iespaidiem bagātā misijas ceļojuma Āfrikā, Ugandas. Viņas stāstījumu papildināja nofilmētais video materiāls, kas tagad jau kļuvis par vienu aizraujošu lapaspusi Latvijas misionāru dienasgrāmatā.

Aijas acīs mirdzēja gaiša dzirkstelīte, un ar savu stāstījumu viņa aizdedzināja ikvienu klātesošo. Šis trīs nedēļu misijas brauciens Aijai Dzenei pašai nozīmējis ļoti daudz. Visu ceļojuma laiku izjutusi kā lielu Dieva vadību. Gan ar lūgšanām, gan ar ziedojumiem atbalstījuši talsenieki, lai tikai katrs varētu kādā veidā piedalīties šajā misijas projektā. Aija jau ilgus gadus pieder pie Talsu evaņģēliski luteriskās draudzes. Pēc profesijas viņa ir farmaceite, bet pašreiz laicīgā darbā nestrādā, jo vienu gadu aizvada mācībās Sv. Gregora kristīgās kalpošanas skolā.

Ugandieši misionārus no Latvijas uzņēmuši ar neparastu labvēlību. Dažās vietās, kur Aija Dzene un Artis Druvietis pabijuši, balto ierašanās agrāk neesot manīta, un viņi uzņemti ar lielu pārsteigumu. Pirmais laiks aizvadīts lūgšanu konferencē, kur pulcējušies vairāki tūkstoši dalībnieku. Tālākais bija Dieva rokās un iepazīšanās ar bīskapu Džeraldu Kvitegerezu, kurš vada 20 draudžu darbu Ugandā. Atlikušais laiks pavadīts ļoti pieticīgos apstākļos un pusotru miljonu lielās pilsētas graustu rajonā bīskapa kuplajā ģimenē. Vislielāko prieku sagādāja vietējie ugandiešu bērni, kā arī neskaitāmās stundas nesteidzīgās sarunās ar jauniem draugiem.

Abi Latvijas misionāri uz Ugandu devās ne materiālas dāvanas nesdami, bet ar Kristus liecību un Dieva Vārdu. Ugandiešu dievkalpojumi atšķiras ar lielo aizrautību un prieku, un pat līksmām dejām Dievam par godu.

Pēc tikšanās sekoja ne mazums ziņkārīgu jautājumu par piedzīvoto, ugandiešu dzīvi un par misionāriem pašiem. Laiks draudzes namā aizritēja nemanot un varēja vien vēlāk pabrīnīties, cik maz dažkārt vajag, lai Dievs varētu lietot kādā svarīgā iecerē. Atgriežoties atpakaļ Eiropā, pirms pārsēšanās Londonas lidostā, lai tālāk dotos mājup uz Latviju, Aija izjutusi, ka pietrūkst mūžīgās vasaras saule un apkārt viss licies tik ļoti auksts. Ne vairs Āfrika, bet Latvija no attāluma izskatījusies kā pašas pasaules mala.

Pirms 2. pasaules kara Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas ārmisijas darbu vadīja Ārmisijas padomes sekretārs, mācītājs un misionārs Roberts Feldmanis. Ienākot padomju okupācijas varai, šo baznīcai svarīgo nozari slēdza. Lielu ieguldījumu ārmisijā savā laikā devusi Anna Irbe, izvēršot misijas darbu Indijā, Karunagarapuri. Mūsdienās Latvijas evaņģēliski luteriskā Baznīca savus misionārus ārmisijai un iekšzemei sagatavo Sv. Gregora kristīgās kalpošanas skolā Saldū. Skolas identitāte ir luteriska, bet tā ir atvērta un pieņem studentus no jebkuras kristīgās konfesijas. 

Mārcis Zeiferts

« atpakaļ
Aija Dzene stāsta par misijas ceļojumu uz Ugandu
  

Mazais svētbrīdis

Pieminamus Viņš darījis Savus brīnumus, žēlīgs un žēlsirdīgs Kungs.
Ps 111:4

Viridum – Zaļā ceturtdiena

Rītā: 2Moz 30:22–31; Jk 5:13–16; Mk 6:7–13

Vakarā: 1Moz 14:18–19; 1Kor 11:20–29; Jņ 13:1–15
Ps 116:1–2, 12–19; 2Moz 12:1–14; 1Kor 11:23–26; Jņ 13:1–17, 31b–35

Krāsa: balta

Taisnīgums paaugstina tautu, ik ciltij nes negodu grēks.
Sak 14:34

Jēzus, kā ieradis, devās uz Olīvkalnu, un arī mācekļi viņam sekoja. Un, tajā vietā nonācis, viņš tiem sacīja:
"Lūdziet Dievu, ka jūs nekrītat kārdināšanā." Lk 22:39–40

Rdz 2:10–18
1Kor 10:14–17, 11:27–32
Mk 14:12–25

Pierakstīties jaunumiem

Lūdzu pierakstieties jaunumiem, ja vēlaties epastā regulāri saņemt lapiņu un citas draudzes aktualitātes

INFORMĀCIJAS LAPIŅA

LELB Tukuma draudze © 2013. Visas tiesības paturētas. Dizains: Provincentrs; Programmatūra: GlobalPRO »